Sommar sommar!

Jaha då var min andra ledigvecka slut. Jag har försökt att göra den svenska sommaren. Det har gått sådär. Någon sol och bad hann jag inte med. Vädret tillät mig inte att visa lite hud. Att visa hud i denna stad ger många onda blickar. När jag pratar om hud handlar det inte om kortkort med en minimal överdel utan 40-tales normer vad som är ok eller inte. Då det blev en stor uppståndelse om en vad råkade synas. Min egen mamma kan inte gå med shorts i stan men det är bara här. I andra städer går det hur bra som helst. I veckan gick jag en promenad med min farfar och han blev upprörd av att en man som klippte gräset i shorts. Han sa inte ett ord om mannans bar överkropp.  Hans välhängda magfett skulle Skipper ha älskat att få trimma.

 

Kirunaborna tillåter sig inte att bli lurad av värdet. Här klär man på sig! Det spelar ingen roll om det är mitten på december eller i juli. Vi har blivit lurad så många gånger att det inte är konstigt att man har mössa och väntar på sig, när man cyklar till sommarjobbet. Många människor som jag har mött söder om Kalixälven tycker det är konstigt att jag har lätt att frys. Det kommer från min pappa. Han är väldigt frusen av sig och jag ser honom oftare i en flisjacka än i bar överkropp på sommaren.  Han hade till och med, med sig  en tomteluva till Turkiet. Man vet ju aldrig, nordan(vind från norr) kan ju komma. På den tiden när det var ocoolt att ha täckbyxor (OBS! Det heter INTE termobyxor) hade jag flisbyxor under jeansen. Ja det blev trångt men jag frös inte när det var 25 minus ute.

 

 

 Jag kan rabbla upp hur många tillfällen som en sörlänning skulle höja på ögonbrynet av en Kirunabos klädval. Det roligaste var i veckan när utebadet hade ett jippo. Medan Uppsala beslöt sig i slutet av 80-talet att bygga in sin badbassäng, bestämde Kirunakommun att skita i taket och de körde ett äkta utebad, inga konstigheter som en viss Håkan skulle ha sagt. Jippot innebar gratis bad och glass. I glasskön såg jag några pojkar med utländskhärkomst klädda i endast badkläder medan den genuina Kiruna killen stod i skoterskor och vinterjacka och små huttrade.

 

 

Till allas undran så badade jag inte. Jag små frös medan min systerdotter lekt för fulla muggar i vattnet. Min pappa tog kort och var stolt över valet att ta med mössa och vantar. Jag muttrade tyst för mig själv och undrade när sommaren kommer att komma. Det är en fråga som alla undrar som bor i denna stad. Man spekulerar om det på fikarasterna och spanar på yr för att få ett litet hopp om sommaren. För tillfället lyser den med sin frånvaro, fast någon fin dag har det varit. Fin och fin. Det var sol och 17 grader med en isade bris. Alltid när sommarpratet kommer upp kommer följdfrågan Varför man bor i denna stad? Den får aldrig något bra svar men folk bor fortfarande kvar så något bra måste det finnas. Själv ska jag vara kvar hela sommaren och fortsätta med mina cykelturer till jobbet. En hemväg som alltid är uppför och vindsnurrorna som är emot mig men jag har fortfarande ett litet hopp om sommaren…         


Kommentarer
Postat av: Johanna

Jag ska försöka överföra lite närkevärme till dig Ida, eller i alla fall lite sympati. Varma kramar från närkeslätten där alla gnäller över värmen istället :P

2010-07-05 @ 22:01:03
Postat av: Ann-Mari

Ida... Nu är det väl ändå dags för ett nytt inlägg?

Kramar från ett regnigt Peking!

2010-07-15 @ 07:35:15
URL: http://rotan.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0